Некачествено свинско месо от Западна Европа залива пазара у нас. Това предупреждават български производители, пише Нова телевизия.
Заради недостиг на българско свинско месо, почти всички колбаси по витрините са внос, а качеството на суровината било по-ниско от това на българското. В същото време, цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре.
Българското свинско достига за едва 30-40% от потреблението у нас, което се използва основно за прясна консумация. В преработката, при производството на колбаси, се влага предимно суровина от Испания, Франция, Дания, Германия и Белгия.
Според свиневъди у нас обаче качеството на вносното месо е по-ниско. В същото време и свиневъди, и преработватели отчитат драстично по-високи разходи – както при производството на месо, така и при производството на колбаси.
"Активни потребители" направиха проучване на 25 марки колбаси с цел да се разбере какво точно съдържат сегашните салами и доколко се различават от автентичната рецепта.
По думите му може да има натиск от страна на държавата да се спазва БДС.
Според д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" анализът е показал, че сегашните салами са много далеч от оригиналната рецепта. "Съвременните аналози са много далеч от оригинала. Според нашата класация само в един имаше захар, в огромното мнозинство има нишесте и растителни добавки като например фибри. Те са упоменати в етикета. Това нещо едва ли бихте искали да го консумирате. За да не се вложи месо, се влагат такива алтернативни съставки", заяви той.
"Искаме по-голямо качество и безопасност на храните, БАБХ трябва да упражни по-силен контрол и анализ за съответствие между съдържание и етикет. Разчита се на съвестта на производителите да опишат съдържанието. Много голямо влияние могат да окажат големите търговски вериги. Призовавам хората да четат етикетите", посочи Иванов.
)