Известно е също, че поради недохранване възниква метаболитна дисфункция (инсулинова резистентност), след което се развива затлъстяване.
Както отбелязва д-р Ариуш Мозафариан, декан на училището по диететика и хранителна стратегия Джералд и Дороти Фридман към университета Тъфтс, най-добре избягвайте храни с високо съдържание на нишесте, сол и захар.
Най-вредните храни в човешката диета са газираните напитки и сладкишите. Ако ви се яде сладко, най-добре вместо това яжте черен шоколад, ядки с мед, плодове или друг хранителен продукт, който има хранителна стойност, казва експертът.
Научно доказано е, че съсирването на кръвта може да възникне поради възпалителни процеси в тялото. Въпреки че днес възпалителният процес като такъв не е напълно разбран.
Тъй като содата съдържа много захар, това води до нарушения на процеса на съсирване на кръвта. Поради високото ниво на захар в кръвта не само се образуват нови кръвни съсиреци, но и старите не се разтварят, пише zdrave.to.
В допълнение, сладкишите са продукти, които допринасят за прекомерното натрупване на плаки в съдовете. Когато тези плаки се възпалят, те могат да се спукат и да доведат до образуването на кръвен съсирек.
British Journal of Hematology отбелязва, че възпаление може да доведе до кръвни съсиреци и съсирване на кръвта. Ето защо е по-добре да не ядете твърде много храни, които причиняват възпаления в тялото.
)