)
"Мисля, че сме в повратна точка. Досега глобалното затопляне помагаше да прибираме реколтата при добри метеорологични условия без дъжд, без студ, със зрялост и малко гниене", коментира Филипона.
Берачите на сортовете грозде за шампанско започнаха тази година гроздобера по-рано, тъй като изменението на климата принуди производителите на френското пенливо вино да преосмислят производството на любимата на мнозина пенлива напитка, съобщава Ройтерс.
Високите температури и най-тежката суша в историята на страната причиниха огромни горски пожари и доведоха до ограничения върху използването на вода във Франция. Но и доведоха до по-бързото узряване на гроздето.
Въпреки че прибирането на реколтата там се е извършвало около октомври през 80-те години на миналия век, то прогресивно се е придвижило напред толкова много, че прибирането на реколтата в началото на септември сега е норма, а от време на време започва и през август, споделя Пинсон.
Гроздобер през август, а не в началото на септември както обикновено, в миналото в Шампан е било преживяване "веднъж в живота", казва Шарл Филипона, президент на семейната винарна "Филипона Шампан" (Philipponnat Champagne), която доскоро произвеждаше неколкостотин хиляди бутилки годишно. Вече не.
Една от първите стъпки е брането на гроздето по-рано, отколкото през последните десетилетия, и то не само за шампанско. Сезонът на прибиране на реколтата тази година беше с около две седмици по-рано в повечето големи винени региони на Франция - нещо, което вероятно ще стане трайна тенденция, казват винопроизводители.
Производителите от цяла Франция очакват тазгодишната реколта да бъде с добро качество. Това е известно облекчение след измръзването и атаки от вредители, опустошили лозята през 2021 г., нещо което сухото и горещо време помогна да бъде предотвратено тази година.
"Вината може да станат различни и да се наложи да се адаптираме към други сортове грозде или методи на отглеждане, малко по-различни от това, което правим сега", каза Лоран Пинсон, производител на вино Шабли в Бургундия, централна източна Франция.
"Съвсем ясно е, че глобалното затопляне нече оказва влияние", сподели той пред Ройтерс във винарната си в Северна Франция. През това време берачи, наети за краткия сезон на прибиране на реколтата, тичат наоколо при температури доста над 30 градуса по Целзий, а слънцето напича стръмния хълм, където расте ценното грозде от сорта Пино. Важно е гроздето да се бере, преди да е презряло и наситено със захар.
"Това, което идва сега, вероятно е презряло грозде - твърде сухи летни сезони, причиняващи други проблеми, към които ще трябва да адаптираме нашето лозарство и нашата енология", изразява притеснението си Филипона.
Последвайте канала на