Във Финландия органът за безопасност на храните съобщи, че "Фереро Скандинавия“ е изтеглил по същата причина определени шоколадови продукти "Киндер“, които се продават в страната .
Те са поредните страни, които предприеха подобна стъпка след Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Великобритания, Швеция и Норвегия.
Органите за безопасност на храните в Дания и Финландия съобщиха днес, че италианската компания "Фереро" (Ferrero) е изтеглила определени партиди шоколадови продукти "Киндер" (Kinder) заради подозрения за връзка между тях и избухналата епидемия от салмонела, предаде Асошиейтед прес.
Британската агенция за хранителни стандарти (FSA) обяви, че е идентифицирала 63 случая на салмонела, свързани с шоколадови яйца, като повечето от тях са деца под пет години. Салмонелата обичайно причинява симптоми , включително диария, температура и стомашни болки. Повечето хора, които се разболяват, не се нуждаят от лекарства, но при тежко протичане на болестта може да е необходима хоспитализация, приемане на антибиотици или друго лечение, предаде БТА.
Европейските здравни власти обявиха вчера, че разследват бързо развиващата се епидемия от салмонела при 134 деца, които, както изглежда са консумирали великденските шоколадови яйца, в които обикновено има изненада играчка. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията съобщи, че шоколадовите продукти са идентифицирани като вероятния път на инфекцията, добавяйки, че най-засегнати са децата основно под 10 години. Първият случай бе засечен през януари във Великобритания.
Наличието на салмонела в шоколада е от особено интересно, тъй като високото съдържание на мазнини в шоколада действа като защитен фактор за бактерията салмонела, когато минава през стомашната киселина, съобщи в комюнике Датската ветеринарна и хранителна администрация. Наличието на салмонела е от още по-критично значение, когато става дума за шоколадови продукти, предназначени за деца.
)