Преяждането не е основната причина, която води до затлъстяване, сочат данните от американско проучаване, цитирано от БТА.
Голяма вина за затлъстяването имат "съвременните модели на хранене, които се характеризират с прекалено потребление на продукти с преработени, бързо усвоими въглехидрати", казват учените.
Според тях тези храни предизвикват хормонален отговор, които фундаментално променя метаболизма, като предизвиква натрупване на мазнини, повишаване на телесното тегло и затлъстяване.
Намаляването на консумацията на бързо усвоими въглехидрати при диета с ниско съдържание на мазнини съдейства за отслабване без голям глад и усилия, обяснява ендокринологът и специалист по храненето доктор Дейвид Лудвиг.
Данните от изследването са публикувани в специализираното издание "Американ джърнъл ъв клиникал нутришън".
Затлъстяването засяга над 40% от възрастните американци, според данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.
Изследването на специалисти по храненето от Бостънската детска болница и Медицинския факултет на Харвардския университет показва, че консумацията на нискокачествена храна, особено на преработени въглехидрати, води до натрупване на излишни килограми.
)