АХВ припомня на гражданите да купуват храна от определени места, където продуктите, особено бързо развалящите се от животински произход, се пазят в хладилници.
Агенцията напомня и на собствениците на домашни любимци да не оставят животните в затворен автомобил, който е директно изложен на слънце, и задължително да държат сметка и да избягват да ги разхождат през най-топлия период на деня.
По отношение на храната, за да се предотврати евентуално отравяне, трябва да се направи правилен избор при доставката, да се осигури адекватен транспорт и условия за съхраняването й.
По отношение на животните Агенцията изтъква, че високите температури са стрес, който може да се изрази с намалена консумация на храна, увеличена употреба на вода, намалено производство на мляко и слаб прираст.
"Да не се купува и консумира храна с повредена опаковка /смачкана, надута или напукана/, охладените или замразени продукти да се купуват в края на пазаруването, а бързо развалящата се храна като месото, млякото, яйцата и други продукти след пазаруването да не се пазят дълго в автомобилите и в други транспортни средства. Да не се купува охладена ии замразена бързо разваляща се храна, която се съхранява извън хладилник или фризер. Храната да се пази в хладилниците на температура под пет градуса, сготвената храна на по-високите рафтове, а суровата на по-ниските. Термичната обработка на храната да се върши на температура над 60 градуса. Плодовете и зеленцуците да се измиват основно преди употреба, препоръчва АХВ.
Агенцията за храна и ветеринарство /АХВ/ в Република Северна Македония предупреждава, че прогнозираното повишение на дневните температури, които според метеоролозите в определени райони ще надхвърлят 40 градуса, увеличават опасностите от отвравяне с храна и представляват потенциална опасност и за здравето на животните, предаде специално за БТА агенция МИА.
Високият процент влага и недостатъчната вентилация в обектите може да бъде причина за топлинен удар при животните, а слънчасването се явява като последица от прякото излагане на животните на слънце. Изходът може да бъде фатален и в двата случая, ако не се действа навреме. Напрегнатата работа или транстортът на животните при високи температури допълнително допринася за влошаване на състоянието. Ускорено и повърхностно дишане, несигурна походка, изразена повишена телесна температура, ускорен пулс, изплашен поглед, засилена жажда, тикове и крампи на мускулите накрая с неблагоприятна прогноза, са част от симптомите, по които може да се разпознае топлинният удар и слънчасванетно при животните. При такива условия животното трябва да се премести на хладно място или в охладено помещение, в което има достатъчно свеж въздух, да му се даде достатъчно количество прясна вода, посочва АХВ.
Според агенцията при хранене в заведения трябва да се внимава това да става като се държи сметка за хигиената и сигурността. В обектите за бързо хранене да се избягва използването на добавки, които не стоят в хладилник, като майонеза, кетчуп, сосове. Ако смятате, че храната не е безопасна, хвърлете я, подчертава АХВ.
Телесната температура трябва да се намали с обливане или пръскане със студена вода, но трябва да се внимава разхлаждането на животното да се извършва постепенно. На животните трябва да се осигури достатъчно количество и постоянен достъп до прясна и чиста вода и престой в проветрени помещения.
Фермерите да внимават за гъстотата на животните в обектите. Животните да не се излагат директно на слънце, особено в най-топлите периоди на деня, и да им се осигурят навеси или естествена хладина. Животните да се пускат на паша в ранните утринни или вечерни часове - време, когато трябва да се организира и транспортът или животните да се използват за работа, когато температурите са по-ниски, напомня АХВ.
)