Фруктозата може да е опасна за бъдещите майки и кърмачките, съобщава сайтът Нюз медикъл нет, позовавайки се на резултатите от новозеландско изследване.
Известно е, че повишените нива на свободно циркулиращи мастни киселини увеличават риска от затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.
"Изследването ни подчертава колко е важно да се ограничи консумацията на рафинирана фруктоза, която се съдържа в множество нездравословни храни и напитки", допълва Смит.
Авторите му от университета на Отаго са установили, че ако бременните и кърмещите жени консумират много фруктоза, в метаболитните им процеси и състава на кърмата могат да настъпят редица изменения, които променят метаболизма и на бебето, допълва БТА.
В рамките на експеримента фруктозата е съставлявала до 16,5 процента от калорийното съдържание в храненето на животните. При хората, които се придържат към западния начин на хранене, процентът достига 14 на сто от общия прием на калории. Промените в обмяната на веществата на майката водят до постоянни изменения в метаболизма на мазнините като цяло.
За целите на изследването учените са добавяли фруктоза към храненето на женски морски свинчета преди и по време на бременността. Специалистите впоследствие са наблюдавали дългосрочни и съществени промени в нивата на свободните мастни киселини, циркулиращи в кръвта на потомството и в майчиното мляко. Изследователите подчертават, че потомството не е консумирало фруктоза.
"Установихме, че фруктозата оказва съществено влияние върху метаболитния статус на бременните жени и съдържанието на свободни мастни киселини в майчиното мляко. Също така открихме, че потомството, родено от майки, хранени с фруктоза, показва много специфичен модел на повишени свободни мастни киселини и променен липиден метаболизъм, който се запазва през целия ранен живот", казва ръководителката на изследването Ерин Смит.
)