Били са анализирани резултатите от изследвания, които обхванали 42 750 мъже и 50 165 жени на възраст между 45 и 74 години. Доброволците отговорили на въпроси, свързани с хранителните им навици, начина им на живот и здравословното им състояние.
Макар че изследването е наблюдателно, т.е. не открива причинно-следствена връзка, все повече данни показват, че соевите продукти имат благотворно влияние върху здравето.
Ферментиралите соеви продукти са с голямо съдържание на фибри, калий и биоактивни съставки. С това може да се обясни връзката между въпросните продукти и намаления риск от преждевременна смърт.
Японски специалисти смятат, че консумацията на ферментирали соеви продукти, като например мисо и натто, е ефикасен метод да се избегне преждевременна смърт, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.
Проучването продължило почти 15 години, като за този период били взети под внимания смъртните случаи сред участниците. Оказало се, че консумацията на ферментирала соя намалява с 10 процента риска от преждевременна смърт, но употребата на популярни соеви продукти, като предпочитаното от веганите тофу, не влияе върху този показател. Приемалите мисо и натто мъже и жени по-рядко били засегнати от сърдечносъдови болести. Същевременно не бил открит никакъв ефект върху риска от рак.
)