)
Начинът на хранене е от значение, когато става въпрос за вземане на мерки срещу диабет или високо кръвно налягане, но предварителните резултати от ново изследване показват, че може да играе роля също при лечение на рак.
В рамките на изследването с мишки бил намален приемът на нужната за функционирането на организма аминокиселина метионин. Тя трябва да се приеме с храната, тъй като организмът не може сам да я произведе. Въпросната аминокиселина е замесена в ключови за метаболизма реакции, но е използвана също от ракови клетки за растежа им. Учените тествали рестриктивния хранителен режим върху мишки в добро здраве, за да проверят дали има очаквания ефект върху метаболизма. След това го тествали и върху гризачи, засегнати от колоректален рак и сарком на меките тъкани.
Оказало се, че малката доза химиотерапия, която не е ефикасна при колоректален рак, довела до значимо намаляване растежа на туморите. Същият ефект бил наблюдаван при комбиниране на намаления прием на метионин с радиотерапия върху мишки, засегнати от сарком на меките тъкани.
Резултатите от експерименти с мишки сочат, че драстично намаленият прием на аминокиселини, които се съдържат в червеното месо и яйцата, увеличава ефикасността на химио- и радиотерапията, като забавя растежа на раковите образувания. "Все още е много рано да се правят заключения за евентуална ефикасност при хората", заяви ръководителят на екипа Джейсън Локасейл от университета Дюк в Северна Каролина.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
Последвайте канала на