Ако в менюто си заменим пържолата с ядки, намаляваме риска си от ранна смърт с още повече - с 19 процента. С яйца - с 10 процента, а с пълнозърнести храни - с 12 процента.
Консумацията на червено и обработено месо увеличава риска от ранна смърт, било установено от изследване, обхванало 81 хиляди американски граждани. Участниците променили хранителните си навици и били изследвани отново след осем години.
Тези от тях, които увеличили консумацията си на червено или преработено месо с половин ястие, увеличили риска си от смърт в следващите 8 години с 10 процента.
Отказът от порция червено или преработено месо дневно и замяната й с пилешко или риба, намалява риска от ранна смърт в следващите 8 години със 17 процента, пише в. "Дейли мейл".
Изследването било осъществено от учени от Харвардския университет. Те ни уверяват, че ако заменим двете парчета бекон, една наденичка или дневния си сандвич с шунка с риба, ще снижим смъртността си с 25 процента. Ако ги заменим със зеленчуци ще увеличим дълголетието си с 18 процента.
)