Антиоксидантът ресвератрол е характерен също за боровинките и фъстъците.
Колко червено вино обаче трябва да изпие човек, за да бъде постигнат този ефект, не е ясно.
Резултатите показват, че антиоксидантът спира струпването на протеина, както и мултиплицирането и разпространяването на раковите клетки.
Бразилски учени установиха, че антиоксидантът ресвератрол в червеното вино предотвратява появата на рак, като спира образуването на протеини, характерни за 50 процента от туморите, съобщи в. "Дейли мейл".
Учените от федералния университет в Рио де Жанейро са анализирали ефекта на ресвератрола върху протеина р53. Той обикновено потиска развитието на туморите, като убива раковите клетки. Когато мутира, обаче образува купове, които подхранват болестта.
)