„Изискването към тези бои е да са разрешени за употреба в храни и огромното мнозинство са такива“, посочи експертът по биология на храните.
„Но като цяло понеже боите, които са разрешени за хранителна употреба, са достатъчно евтини и на пазара не се наблюдава да има бои, които са забранени“, смята още той.
„Това не са някакви странни бои, които биха ни отровили“, увери специалистът по биология на храните.
Цялото интервю с експерта по биология на храните д-р Сергей Иванов можете да гледате тук:
С наближаването на Великден потребителите се втурват да пазаруват необходимите за празника продукти. А без боядисани яйца една традиционна трапеза не може.
Багрилата са най-различни. И докато нашите баби не са имали индустриални бои, то в момента се оцветява с продукт, който се купува в магазина.
Вредни ли са боите за яйца разказа за Novini.bg д-р Сергей Иванов от Център по биология на храните.
Голяма част от боите поемаме чрез сладкиши, а жълтата багра дори консумираме заедно с лимонадата.
Междувременно с козунака винаги трябва имаме едно наум.
По думите му да са разрешени за употреба, значи те да имат Е номера.
При избора си на багрила потребителите трябва да гледат опаковката.
Според д-р Иванов обаче производителите понякога изписват само името на веществото без номера и това обърква купувачите.
„Знам, че хората се притесняват от Е номерата, но всъщност по-притеснителното е ако нямат Е номера, защото тогава те не са разрешени за употреба“, допълни специалистът.
„Когато правиш козунак с идеята той да трае месец-два, защото в момента това са козунаците на пазара, се правят редица компромиси със суровините, с качеството“, посочи д-р Иванов, като допълни, че ако искаме хубав козунак, то е най-добре да си го направим.
)