По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Окончателните данни обаче ще бъдат готови след около седмица.
Стоянова обясни, че често в България в последните години се случва заради промяната на климата да има много поражения върху овощните дръвчета.
Фатални ли са за овошките големите температурни амплитуди тази година, на които ставаме свидетели и може ли те да попречат на пазара да имаме български праскови и кайсии, обясни пред Novini.bg агрономът Маргарита Стоянова.
През зимния период овощните растения се намират в дълбок покой. В това състояние всички части на растението притежават най-добра студоустойчивост. Студоустойчивостта на отделните видове и сортове обаче не е еднаква. Най-много се повреждат овощни растения, които не са изложени толкова на студ, а на вятър.
Последните студове няма да се отразят на овощните дръвчета. Но със сигурност влияние са им оказали минусовите температури през края на февруари месец. Очаква се с най-големи поражения да има върху бадемите, прасковите, кайсиите,върху някои от сортове череши и върху джанките.
)