Пазарните проучвания сочат, че в последните три години сортът Сира е все по-търсен и популярен сорт вино у нас. Българинът не просто харесва Сира, но търси качествени вина от нея.
Досега серията KABILE на „Вила Ямбол“ включваше пет вина: в бялата гама Шардоне, Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира, червено Мерло и Каберне Совиньон и червено от сортовете Мавруд и Каберне Совиньон. Именно KABILE Мавруд и Каберне Совиньон спечели златно отличие на международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки над вина в по-висок ценови клас. На “Световното за вино” или Concours Mondial de Bruxelles този купаж се прибра със златно отличие, а със сребро оцениха розето в серията. Серията KABILE е вдъхновенa от легендата за античния едноименен град Кабиле, където траките са правели вино. Градът и напитката сa били покровителствани от античната богиня Кибела. Именно нейния лик е на етикета на вината с тази марка. „Искахме да изчакаме лозята да достигнат най-добрата си форма, докато предложим на пазара една наистина качествена Сира. Освен, че се получи много вкусно и балансирано вино, подходящо за специалните моменти и вечери с любимите хора, това е продукт и с добър потенциал за стареене. Освен най-характерното от сорта, вложихме всичките си усилия да вкараме и най-доброто от региона, т.е. нашата Сира да има определена типичност“, споделиха от екипа на „Вила Ямбол“.
И ако допреди няколко години бе непознатa, днес Сирата е четвъртият най-разпознаваем сорт у нас след Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд. Едно от най-новите вина от този сорт е от серията KABILE на „Вила Ямбол“. Родният производител лансира серията през пролетта, а от няколко седмици и най-новото червено вино е на пазара. То е реколта 2016 г. и официалният му дебют пред винолюбителите ще бъде по време на тазгодишното издание Divino.Taste в София (17-19 ноември) на щанда на „Вила Ямбол“. Да се създаде качествена българска Сира изисква време, тъй като сортът е придирчив към климатичните условия – цъфти сравнително рано, узрява рано и има нужда от точно определено количество топлина. KABILE Сира се отличава като ароматно и комплексно вино, с гладка и мека структура. Има отличен енотечен потенциал. А цената му е около 8 лв.
Сира е единственият сред класическите червени сортове, който можете да срещнете с две приети имена - Сира (Syrah) и Шираз (Shiraz). Родината му е Северна Рона във Франция. В Австралия, където Сира е наречена Шираз, винопроизводителите твърдят, че използват оригиналното име на сорта, водени от легендата, че той произхожда от древен персийски град на име Шираз. Днес е най-разпространеният червен сорт в Австралия, станал емблематичен за мнозина винопроизводители там. На Стария континент от него се правят прочутите вина Hermitage и Chatrauneuf-du-Pape от долината на Рона. И една интересна подробност – Сира се приема като един от най-мъжествените сортове тъй като дава вина с добър потенциал за отлежаване, които отлично се комбинират с пури.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)