Изследването на екип от Масариковия университет в Бърно проследява начина на хранене и сърдечносъдовите заболявания в 42 европейски държави в продължение на 16 г. Проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и протеините, смятат те.
Учените, ръководени от д-р Павел Грасгрубер, призовават да бъдат издадени нови здравни препоръки на базата на тяхното изследване.
Чешки учени твърдят, че сегашните препоръки за здравословно хранене са грешни, защото рискови за сърцето са не млечните продукти и месото. По думите им картофите и зърнените храни в големи количества са по-опасни, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Учените са установили, че в районите, където по традиция се консумират много въглехидрати, сърдечносъдовите заболявания са повече. Най-типична за високия риск от сърдечни болести е диетата от въглехидрати, картофи и зърнени храни. Според резултатите картофите увеличават и опасността от високо кръвно налягане. Като рискова учените определят консумацията на картофи три пъти седмично.
В държавите, където сърдечносъдовите болести са по-малко, хората наблягат на мазни храни и протеини. Резултатите показват, че високомаслените млечни продукти като сиренето предотвратяват сърдечните болести. Цитрусовите плодове, виното, ядките, маслините и зеленчуците - традиционни компоненти на средиземноморската диета, също предпазват сърцето.
)