Британската национална здравна служба, в сътрудничество с Британската диетична асоциация, анализира всички смущаващи и противоречиви данни и създаде доста подробно ръководство за десетте най-популярни суперхрани.
Боровинки
Твърдението: Антиоксидантите, заедно с високите нива на витамини К и С, фибри и магнезий, подобряват паметта и помагат предпазването на организма от сърдечни заболявания и някои видове рак.
Действителността: Изследвания за това как боровинките предпазват от сърдечно заболяване, високо кръвно налягане и атеросклероза (втвърдяване на артериите) са сравнително положителни, но не стигат до категорични доказателства.
Откриването на тайната на дългия и здравословен живот изглежда е някаква форма на алхимия през този век. През годините понятието суперхрани става все по-популярно, но наистина ли те са това, за което са смятани?
Изследване на ефекта им върху онкологични заболявания показа, че те намаляват вредата от свободните радикали, причиняващи рак, при животните, но не е известно какъв е ефектът върху хората. Колкото до ползата от боровинките за мозъчните функции, няколко малки изследвания показаха подобряване на паметта при животните, но отново не съществува категорична връзка.
Присъдата: Боровинките са фантастичен плод, въпреки че експертите все още нямат категорични доказателства за ползата им за здравето. Те имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества, включително съставки на фолиевата киселина с антиоксидантни свойства, които са значително по-големи от тези на витамините С и Е.
Прочети повече ТУК.
)