Създадоха съвсем ново кисело мляко

33
Създадоха съвсем ново кисело мляко
© Булфото

Проф. Христо Мермерски е създал заедно със сина си д-р Йонко Мермерски съвсем ново кисело мляко, което за разлика от познатото ни класическо мляко съдържа шест бактерии, плюс един пребиотик. Идеята за създаването на млякото е от десет години.

„Повечето произвеждани сега кисели млека съдържат само две бактерии - това са най-известната Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus. За разлика от тях, йогуртът, както ще се нарича новото кисело мляко, има шест бактерии. Този „коктейл“ от бактерии и пребиотик придава нови хранителни и лечебни свойства на киселото мляко“, обясни проф. Мермерски в интервю за в. „Новинар“. По думите му хранителните и здравословни свойства на всичките шест бактерии са изследвани и доказани, а освен това са потвърдени от СЗО, ФАО към ООН и Националния институт по здравеопазване на САЩ. „Бактерията Lactobacillus Bulgaricus, която се съдържа във всяко кисело мляко, има свойството да намалява нивото на лошия холестерол и триглицеридите, както и да подобрява имунната система в борбата с вирусите“, обясни проф. Мермерски.

Едно от основните качества на Streptococcus thermophilus е, че подобрява храносмилането, като намалява негативния ефект от приема на антибиотици. Към тях обаче в новото кисело мляко се прибавят още четири – Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus Casеi и Lactobacillus Gasseri, всяка от които има полезни качества за човешкия организъм. Bifidobacterium longum например е агресивна към патогенните микроорганизми в храносмилателния тракт и има силен антиоксидантен ефект, забавящ стареенето. Lactobacillus rhamnosus предотвратява развитието на патогенни чревни бактерии и диария, както и колики при бебетата и е полезна за здравето на отделителната система. Lactobacillus Casеi спомага за доброто храносмилане а друго важно качество е, че намалява риска от рак на пикочния мехур. Lactobacillus Gasseri пък съдейства за силна имунна система и освен това способства за намаляване на мазнините в човешкото тяло, и съответно за намаляване на наднорменото тегло.

„Пребиотиците, от своя страна подобряват метаболизма на човешкия организъм и освен това стимулират растежа и активността на шестте бактерии. В човешкото тяло на всяка клетка отговарят десет микроби от различен характер. Бактериите се захващат върху пребиотика и се хранят с тази мръсотия, натрупана в организма и я изхвърлят от него. И всяка една от тях е уникална“, обяснява проф. Мермерски

Предвижда се продуктът да бъде в още три варианта на основата на млякото. Единият са капсули, които могат да се използват и за заквасване на мляко в домашни условия, но задължително при температура от 42 градуса. Другите два са айрян и кисело мляко с мед, което да е предназначено в голяма степен и за консумация от деца. Според проф. Мермерски вкусът ще бъде като на обикновеното кисело мляко, но малко по-сладък, а бактериите ще остават витални за период от 20 дни и млякото ще запазва вкуса си. "В понеделник новото мляко ще тръгне като масово производство", уточни още проф. Мермерски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
33

Свързани новини

Създадоха съвсем ново кисело мляко | Новини.бг