Ако обърнете внимание на няколко особености, гарантирано ще купувате само качествени, узрели и вкусни плодове.
Ананас
Също като при избор на диня, можете да почукнете с пръст по ананаса. Узрелият и свеж плод ще издаде плътен обособен звук. По цвета е по-добре да не се ориентирате, защото ананасите могат да бъдат жълти, оранжеви и дори зеленикави.
За да се уверите, че ананасът е узрял, обърнете внимание на листата му. Гъстите зелени листа показват, че плодът е пресен. Пробвайте да дръпнете най-горното листо. Ако се отделя лесно от плода, значи той е много узрял, сочен и сладък.
Пресният узрял ананас е леко влажен в основата си. Ако тази част е суха, значи е бил съхраняван на склад дълго време след откъсване.
Прочети повече ТУК.
Всички знаем как да си изберем свежи и узрели ябълки, портокали или банани. Но има плодове, които купуваме по-рядко и затова може да се излъжем да вземем зелени. В тази статия ще ви научим как да разпознавате зрелостта на пет плода – ананас, нар, кокос, авокадо и помело.
Ананасът е много полезен плод, богат на магнезий, цинк, манган, калий, йод, мед и желязо. Узрелият и правилно съхраняван ананас винаги е твърд, без вдлъбнатини и пукнатини. Ако плодът е мек, значи е бил откъснат още зелен и след това е омекнал при дълго съхранение на склад. Такъв ананас ще е кисел и не особено приятен на вкус.
При натиск узрелият плод трябва да поддава леко, но да си запазва формата. Хубавият узрял ананас е много ароматен, затова ако решите да си купите определен плод, първо го помиришете. Твърде слабият или отсъстващ аромат показва, че ананасът не е узрял.
)