Ползите от пивото са много, предстои да се развенчае старият мит за "биреното коремче", коментира от своя страна проф. Кабзев.
Вкусът на бирата е много субективен фактор, но и преди сто години е била газирана напитка, макар и в по-ниска степен, каза Иван Игнатов, технолог в Университета по хранителни технологии и съавтор на учебника за технологията на пивото.
Престояването на бирата в пластмасови опаковки променя вкуса на пивото. Това не е стабилна напитка, от гледна точка на вкуса - колкото по-дълго престоява пивото в каквато и да е бутилка, толкова повече се променят вкусовите качества.
Жените могат да пият 330 мл. бира на ден, а мъжете - 500 мл. без риск от негативни ефекти, коментира проф. Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по диететика.
Бирата е нискоалкохолна и за разлика от другите алкохолни напитки има и хранителна стойност, каза проф. Донка Байкова. Напитката не е носител само на празни калории, каквито са концентратите. В нея има 4 на сто въглехидрати, има и белтъци и разтворими аминокиселини. Бирата съдържа и витамини от група В - В1,В2, В6 и др. Добрият минерален състав - калий, магнезий, но по-малко калций, я прави много подходяща при бъбречна болест заради диуретичното й действие.
Кехлибарената течност е много богата и на антиоксиданти от групата на полифенолите флаваноиди, които намаляват риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса. Микрофибрите от състава на бирата действат като леко дразнение на стомашно-чревния тракт и активират моториката на червата. По тези причини бирата е много дискутирана напитка и откакто съществува, от времето на Аристотел, има дебати колко е полезна или вредна, отбеляза проф. Байкова.
По думите на специалиста в някои западноевропейски страни бирата се приема като натурален антидепресант и е разрешена в малки количества за дневна употреба. Счита се, че консуматорите на бира имат позитивен характер и добро
настроение, но само ако напитката е в малки количества, предупреждава проф. Байкова.
Свръхупотребата на пиво обаче може да доведе до "бирено сърце" - организмът се стреми да се справи с голямото количество течности и сърдечния мускул да се разшири, обясни проф. Байкова. Фитоестрогените, които съдържа бирата (женски хормони на растителна основа) могат да видоизменят структурата на тялото на мъжете и те да добият по-женствени форми, каза специалистът.
Пяната на бирата предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, което води до увеличаване на апетита. Спорната тема за "биреното коремче" все още няма ясен отговор - дали се пълнее от бирата или от мезетата, които съпровождат пиенето на бира, отбеляза специалистът. Пяната на бирата се влага в козметичните кремове, защото изглажда бръчките, обясни проф. Байкова. Тя добави, че в някои европейски държави дори вече има СПА центрове, в които се работи с бира за постигане на подмладяващ ефект.
Недопустимо и безотговорно е пиенето на бира по време на кърмене, каза в отговор на въпрос проф. Байкова. Не е вярно, че тази напитка увеличава или стимулира кърмата. Има други течности, които са достатъчни за увеличаването на количеството на майчината кърма. Алкохолът преминава в кърмата и в плацентата, преодолява бариерата на централната нервна система, която при бебетата е силно уязвима и може да доведе до летален изход, посочи специалистът.
Проф. Йовчо Кабзев, съавтор на най-новия учебник по Технология на пивото, коментира, че бирата се прави по много сложен начин и отнема време - производството на пивото е едновременно био-химично, физико-химично и микробиологично. Природата е дала всичко в зърното, оставила е на хората, стъпка по стъпка, да разкрият тайните в основните суровини - ечемик, пшеница, хмел, пивни дрожди, каза проф. Кабзев. По думите му основното е в суровината - субстратите и ензимите, които превръщат субстратите в пивна маса, респективно в бира. Науката бавно разкрива тайните на природата, овладява ги, за да може да подобрява качеството на бирата и да намалява нейната себестойност като съкращава времето за производството й.
Проф. Кабзев твърди, че няма съществена разлика във вкуса на класически приготвеното пиво сега и преди сто години, но на съвременното пиво качеството му е по-добро. Бирата в наши дни се получава за 25 дни, а преди сто години се е получавала за сто дни, уточни специалистът.
Всеки завод използва приблизително еднакви суровини, но влагайки различен интелект и различно качество на суровините, получава различни асортименти. Вкусът на пивото основно се обуславя от суровини, знание, управление на процесите и техника, обясни проф. Кабзев. Тези неща дават възможност на всеки производител да вмъкне нюанс в даден асортимент. Много съществено влияние оказват пивните дрожди, които се използват в производството на дадения тип пиво.
Разликата в тъмното и светлото пиво е много голяма, на първо място - в получаването на суровината - там процесите се регулират на по-голяма дълбочина, за да се получат разградните продукти - захари и аминокиселини, които при сушенето обуславят ароматните вещества на тъмния малц и тъмния цвят. От една и съща суровина получаваме два вида малц и други 24 специални малцове, в зависимост от това как направляваме процесите. Различното съчетание между специалните малцове дават и различната качествена характеристика на отделните асортименти пиво, обясни технологът.
През целия процес на приготвяне на пивото - 25 дни тя се държи в съдове под налягане, за да може да стане газирана - така ферментира при определена температура. Въглеродният диоксид, който се получава по време на ферментацията е този, който дава газировката на пивото, обясни специалистът.
Изключително кратко време може да престои бирата в отворена опаковка и да запази вкуса си. За да бъде свежа и приятна напитката, трябва да има газировка. В момента, в който се отвори бутилката, спада налягането и газировката се губи, а по този начин бирата вече престава да бъде свежа напитка, посочи Иван Игнатов.
)