Изследването е било започнато през 1993 г. и обхваща повече от 63 000 китайци - мъже и жени на възраст между 45 и 74 години. Именно тази възраст се смята за най-рискова за развиване на рак на черния дроб.
Резултатите от проучванията са дали нови доказателства, опровергаващи разпространеното схващане, че кафето е вредно за здравето.
През 2008 година изследване, направено сред хора, пиещи кафе, показа, че четири или повече чаши от напитката на ден може да намалят с 30 процента риска от диабет.
Учените от Факултета по епидемиология на Сингапурския национален университет смятат, че две от маслата, съдържащи се в зърната на кафето - кафестолът и кахвеолът - имат свойства, предпазващи черния дроб.
Една от специалистките, участвали в изследването - проф. Ко Уон Пуай, писа неотдавна в американско научно списание, че резултатите показват, че любителите на кафето вече може по-малко да се тревожат, че може да имат рак на черния дроб. Зеленият чай например, смятан за много полезен, няма такива свойства по отношение на черния дроб, добавя тя.
)