ЕС: Рекорден брой нови наркотични вещества

Булфото
share

От 70-те години на миналия век хероинът заема централно място при употребата на наркотици в Европа и все още на него се дължат най-голямата част от заболяванията и смъртните случаи е ЕС, свърани с употребата на наркотици.

Макар че свързаните с хероина проблеми все още съществуват, тяхното значение намалява, съобщи Агенцията на ЕС за наркотиците (EMCDDA). Според неговия Годишен доклад за 2012 г.: Състоянието на проблема с наркотиците в Европа, разпространен днес в Лисабон: "Може би навлизаме в нов период, през който хероинът ще играе по-малка роля в проблема с наркотиците в Европа".

Проблемът с наркотиците в Европа става все по-комплексен. Това заяви директорът на Центъра на ЕС по наркотиците (EMCDDA) Волфганг Гьотц пред евродепутатите в Парламентарната комисия по граждански свободи, парвосъдие и вътрешен ред на 15 ноември. Той представи годишния доклад на Центъра със седалище в Лисабон.

В годишния доклад на Центъра се отбелязва, че броят на употребяващите наркотици остава постоянен в ЕС, но има промени в предлагането и използването на наркотичните вещества и поява на нови субстанции. Това е основното предизвикателство пред европейския модел за контрол на наркотиците.

Канабисът остава най-популярният наркотик, следван от кокаин.

Почти 4 милиона души в Европа консумират канабис почти всеки ден което го прави най-популярният наркотик. 23 милиона европейци са употребили канабис през миналата година. Оттук и проблемът с организираната престъпност , свързана с нарасналото местно производство на канабис.

Кокаинът набира популярност, 4 милиона европейци са го използвали през миналата година, повишеното тъсене на кокаин води до тревожни здравословни проблеми. Ежегодно в Европа се регистрират 1 000 смъртни случаи, свързани с кокаин.

Волфганг Гьотц, директор на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) заяви, че по-голямо внимание трябва да се обърне на опасността от наркотиците при шофиране.

Рекорден брой нови наркотични вещества

Рекорден брой нови наркотици е официално отчетен през 2009 година. Иновативният и бързо развиващ се пазар поставя модела за контрол на наркотиците на изпитание. По време на срещата с Волфганг Гьотц, депутати от ЕП поставиха въпроса за лекарствата, които се използват за лечение на неврологични болести, като дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), болест на Алцхаймер или нарушения на съня , които се използват незаконно.

Водещи новини

Още новини