Обучават първите парамедици у нас

share

Започна обучението на парамедици в Благоевградския колеж по икономика и мениджмънт. Подобен курс се реализира за първи път в страната. В рамките на половин година курсистите ще се учат да оказват първа медицинска помощ и спасителни действия при транспортиране на спешните случаи.

От доста време това ми харесва това и ми доставя удоволствие, не мога да ви опиша какво е чувството да дадете на някой глътка въздух, споделя Тодор Цанков, който е един от избралите да изучават тази професия.

Повечето от състудентите на Тодор са млади хора, като някои от тях вече работят в болничната помощ като помощен персонал.

Освен спешна помощ в първите минути на пострадал при катастрофа, авария или бедствие бъдещите специалисти трябва да знаят как да поддържат жизнените му показатели докато бъде закаран до болнично заведение.

Проф. Огняна Стоичкова, който е ръководител на Център за професионална реализация към КИМ-Благоевград, сподели, че в списъка на професиите вече фигурира и професията парамедик. "Тя е много добре позната в чужбина и убедени сме, че и в България ще се наложи", смята тя. Според Стойчкова освен в Спешната помощ парамедиците могат да асистират на лекарите или пък да работят в центрове, откъдето се изпраща реанимационен или неотложен екип.

Водещи новини

Още новини