Екарисажът във Варна погълна 1572 кг пилешко

share

1572 килограма пилешко месо са унищожени във Варна. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Става въпрос за сурово месо, уточни д-р Живка Манева - директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Варна. В местния екарисаж е отишло пилешко от двете партиди на производителя „Пименс" - Стражица, в които бе открита салмонела, допълни д-р Манева, информира Дарик.

Наличните количества от партидите бяха изтеглени от склада на едро на фирма „Варна оборот" и търговската мрежа, където се предлагат.

За другите партиди пилешко месо на „Пименс" няма възбрана и те се предлагат в търговската мрежа, посочи шефът на ОДБХ-Варна. По думите й, в самото предприятие в Стражица са въведени допълнителни рестриктивни действия и съгласно указания от централата на Агенцията по храните се вземат проби по вътрешен мониторинг от произвежданите партиди.

До края на седмицата ще продължи постоянният контрол в три от млечните кухни, където бе установено заразено със салмонела месо. Следи се стриктно хигиената в кухните и на персонала, както и температурата при приготвяне на храната, отбеляза д-р Живка Манева.

Мерките бяха предприети след епидемията от салмонелоза, която избухна във Варна през септември. Причината за нея бе вторично замърсяване на сурово пилешко и недостатъчно добрата топлинна обработка на месото.

Миналата седмица в морската столица бяха регистрирани 21 нови случаи на заразяване със салмонела. От ОДБХ уточниха, че заболелите деца не са яли заразена храна, а са били в непосредствен контакт със заразени хора.
 

Водещи новини

Още новини