Д-р Кунчев: Ракът на маточната шийка е много коварно заболяване

share

Започва широка информационна кампания по въпроса за превенция и лечение на рака на шийката на матката. Първо тя ще започне при общопрактикуващите лекари, откъдето родителите ще могат да черпят необходимата им информация за заболяването. Това заяви в предаването "Денят започва" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

За всички желаещи 12-годишни момичета държавата е осигурила безплатна ваксина срещу коварната болест. Ваксината е в т.нар. препоръчителна част на имунизационния календар. Тя не е задължителна, обясни д-р Кунчев.

По думите му, при поставянето на ваксината няма никакъв риск, а тя показва изключително добри резултати и гарантира 92 процента защита от рака на маточната шийка. Ние сме 22-рата страна в Европа, която вкарва ваксината в имунизационния си календар.

Тя има около 20 години срок на годност и на изграждане на имунитет. Така че, поставена на 12-годишните, докато изтече имунитетът, най-рисковата възраст вече е минала, така че не е необходима преимунизация.

Д-р Кунчев изнесе трагичната статистика, че на всеки 18 минути от това заболяване в Европа умира една жена, а в България – на 24 часа. Проблемът е изключително сериозен, категоричен бе здравният инспектор.

Ваксината е една от най-новите и най-скъпите продукти, така че засега възможностите на държавата са да покрие този контингент – 12-годишните момичета. Според мен тази ваксина трябва да бъде масово достъпна, тъй като е доказала ефективността си в борбата с това жестоко заболяване. Тази имунизационна кампания трябва да продължи непрекъснато, тъй като новите поколения, които идват, също трябва да бъдат защитени. Така че няма да се ограничаваме само в рамките на националната програма, която тече в момента, заключи той.

Водещи новини

Още новини