Ин витро клиники крадат по 1000 лв. на процедура

share

На всеки 5000 лв., отпуснати от Националния ин витро фонд, някой прибира по 1000 лв., защото процедурата реално струва 4000 лв, категоричен е националният консултант по акушерство и гинекология за Североизточна България и управител на Медицински център за асистирана репродукция – Варна, проф. Иван Козовски

 Краде се и по отношение на лекарствата, които се ползват за стимулации по време на терапията. „Защо в Румъния, а дори в Турция медикаментите са по-евтини, а тук плащаме прескъпи цени?“, гневи се още националният консултант. Че има далавери, свидетелства и историята. „В началото, когато създадоха националния фонд, повечето колеги бяха против, но после си промениха мнението, за да не изпуснат парите“, допълва специалистът.

Успехите при бебетата в епруветки трябва да достигне 30%, категоричен е Козовски. „От септември 2010 г. до момента Медицински център за асистирана репродукция – Варна, има осъществени 75 реални бременности при преминали 150 жени, което е 49,7 процента успех“, цитира професорът.

 

Водещи новини

Още новини