БАЗ: Пари за зъботехника има, но няма уредено законодателство

share

Голяма част от лабораториите за зъботехника работи в сивия сектор. Нещо повече неуреденото законодателство, засягащо дейността на зъботехниците, позволява инвазията на турски и китайски фирми в Българи. Това заяви Стоян Котев, председател на управителния съвет (УС) на Българска асоциация на зъботехниците (БАЗ), на пресконференция на тема "Българската здравна система отново лишава пациентите от безплатно зъбопротезиране", предаде БТА.

Средства за зъботехника има. В бюджета на здравната каса за изминалата година Народно събрание гласува 3 милиона лева, които да се използват за дентални дейности. Но понеже процесът не е уреден, въпреки отпуснатите средства, пациентите отново си доплащат направените протези, коментираха Мария Чотова, член на УС на БАЗ, и Георги Дулев, главен секретар на БАЗ. Това, подчерта Чотова, нарушава правата на пациентите.

В допълнение Дулев посочи, че през годините асоциацията е направила план, който се отнася за частична и цяла протеза, заплащана от НЗОК, но това остава само на хартия и дори през 2010 година зъботехниците започват да се определят като "трета страна" в здравната система и по този начин се изключват от това здравната каса да заплаща за тази медицинска услуга.

60% от българите не посещават зъболекар

Стоян Котев подчерта, че трябва да се посочи и начинът на предписване на протезата от дентални лекар, като това трябва да се уреди в Анекса към Националния рамков договор за дентални дейности 2023-2025 г.

Към този момент НЗОК покрива някаква част от сумата при изработката на протеза, но винаги има доплащане от страна на пациента.

Зъботехниците уточниха, че анексът към Националния рамков договор е трябвало да бъде променена до 1 април 2024 година, но това не се е случило. По-късно през деня трябва да се проведе среща между НЗОК и Българския зъболекарски съюз, в която да се обсъди тази уредбата.

През годините са правени много опити зъботеъхниката да се включи към НЗОК и касата напълно да покрива съответните разходи на пациентите, но досега няма напредък. На въпрос кой точно блокира този процес, председателят на УС на БАЗ не даде конкретен отговор, но след стана ясно, че от страна на Българският лекарски съюз (който също води разговори с НЗОК за уреждането на дейността на зъботехниците и включването им като основа част от здравната система) има противопоставяне, но мотивите не станаха ясни.

Водещи новини

Още новини