Десислава Атанасова: Не искаме да закриваме аптеки

share

Не целим да закриваме аптеки, целта ни е цените на лекарствата да бъдат намалени, затова и предложенията са различни, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на брифинг.

"Темата за цените на лекарствата присъства от дълго време. Пакетът мерки се обсъжда. Работни групи заседават от миналата седмица, откогато беше предложена законодателна промяна. Оттогава всички в бранша завяват своите позиции и ще вземем решение", каза Атанасова.

"Не виждам, защо се протестира пред Министерството на здравеопазването, след като промените са в полза на пациентите. До скоро бях народен представител и хората многократно са заявявали, че средствата им не стигат, за да си закупят лекарства. В Закона за лекарствените средства се предлага намаляване с 50% на таксите за разкриване на аптеки, а не както се казва на протеста, че ще закриваме аптеки", заяви още тя.


В 39 малки общини с малък брой население няма аптеки, които да работят с НЗОК. С д-р Цеков, управител на НЗОК, обмисляме вариант за допълнително финансиране на аптеките, които работят с НЗОК. В момента аптеките получават по 2 лева на рецепта. Има 39 общини, където или няма аптеки, или изобщо не са подписали договор с касата, каза министърът.

Водещи новини

Още новини