Потребителската такса за преглед при лекар остава 2,90 лв.

share

Отвързване на таксата за посещение при личен лекар от минималната работна заплата ще се случи с промяна в закона за здравното осигуряване, която ще бъде внесена за разглеждане на заседанието на правителството следващата седмица, съобщи здравният министър Десислава Атанасова, цитирана от Дарик радио.

До гласуването на промяната от Народното събрание таксата ще бъде 2,90 лева, което е в сила от 1-ви май, с увеличението на минималната работна заплата от 270 на 290 лева, обясни министър Атанасова.

С промяната ще се въведе постоянна такса от 2,70 лева, а еднодневният престой в болница ще се таксува с 5,40 лева. Решението за тази промяна е съгласувано с премиера Бойко Борисов, заяви още здравният министър. "Не смятам, че това е популизъм. Да, вярно, касае се за 0,20 лева, но това са средства, които дава всеки болен българин от джоба си", заяви Атанасова.

Според здравния министър още през ноември, когато правителството е решило да бъде повишена минималната заплата и едновременно с това всички ставки, които са обвързани с таксите, тоест процентът от МРЗ, обвързан с таксите, да се премахне и да не бъдат обвързани в различните закони, е възложило на министерствата, в никакъв случай не е било популизъм още тогава.

Водещи новини

Още новини