Само 160 от общо 1673 лекарства поевтиняха

share

Едномесечните молби и покани на здравната каса към фармацевтичните компании за по-ниски цени завършиха.

Резултатът - едва 160 от общо 1673 лекарства, за които плащаме със здравните си вноски, ще са малко по-евтини, информира „Република” в днешния си брой. Здравните власти успяха да измолят след цял месец от производителите намаление с между 0.04 и 37.3% на едва 160 от общо 1673 лекарства.

През март министърът Десислава Атанасова, както и новият управител на НЗОК Пламен Цеков обещаха, че до месец лекарствата ще поевтинеят, както за големите държавни търгове, така и за крайния потребител в аптеката.

Фармацевтичните компании обаче са дали оферти за намаляване на цените на по-малко от 10 на сто от всички препарати и то само на тези, които здравната каса купува в големи количества.

В края на февруари мажоритарният собственик на „Софарма" Огнян Донев също даде дума, че ще намали цените. Оказа се обаче, че в касата не са пристигнали оферти, защото фирмата му рядко се включва в търговете със скъпите лекарства за рак и редки заболявания.

След едномесечната кампания за намаляване на цените крайните резултати ще са ясни най-късно утре, обяви пред "Република" шефката на „Лекарствена политика" в здравната каса Калина Пенчева.

Водещи новини

Още новини