Нели Нешева: Парите в НЗОК са раздадени абсолютно законно

share

Редът, по който се раздава допълнително материално стимулиране от контролна дейност, е абсолютно законен.

Това се посочва в изявление на д-р Нели Нешева, чиято оставка като управител на Националната здравноосигурителна каса беше гласувана днес, съобщиха от касата.

"Нормативните актове, които узаконяват този процес са: Закон за здравното осигуряване; Правилник за устройството и дейността на НЗОК; Методика за разпределение на средства изготвена и подписана от работна група от 14 човека. Всички тези документи са публикувани на интернет страницата на НЗОК и всеки, който желае, може да се запознае с тях. Освен това има и становище от правна дирекция за статута на управителя на НЗОК и възможността той да получава допълнително материално стимулиране. Важно е да се знае, че не се изисква утвърждаване на методиката от Надзорния съвет на НЗОК, защото е разписано, че управителят ръководи текущия контрол на цялостната оперативна и административна дейност на НЗОК", посочва Нешева.

"Относно произхода на средствата: в НЗОК не работят държавни служители и НЗОК няма статута на държавно ведомство. Затова събраните суми от глоби и санкции не са средства от здравносигурителни вноски, а от търговската дейност на лечебните заведения, които са търговски дружества. Всяка една институция, която упражнява контролна дейност се ползва от правото си да стимулира служителите, спазвайки законите и подзаконовите актове. В Европа това е антикорупционна практика. В заключение още веднъж подчертавам, че средствата са разпределяни, като е спазена всяка точка и буква от законите и подзаконовите нормативни уредби", казва още д-р Нели Нешева.

Водещи новини

Още новини