Онкоболни остават без лекарства заради оставката на Нели Нешева

share

"Болни от рак може да останат без лекарства в близките седмици, тъй като от здравната каса все още не са предоставили на онкоцентровете в страната необходимите за изписването кодове на лекарства за рак." Това предупреждава пред 24 часа д-р Антоанета Томова, завеждащ химиотерапевтично отделение в пловдивския онкоцентър.

Става дума за онези медикаменти, които до 31 декември се осигуряваха от здравното министерство. От 1 януари те минаха към касата с идеята онкоболните да имат по-лесен и бърз достъп до медикаменти.

Липсата на кодове сега обаче оставя специалистите с вързани ръце. Без тях те не могат да попълнят протоколите за получаване на лекарствата. Ситуацията допълнително се усложнява от оставката на шефа на НЗОК д-р Нели Нешева, смятат лекари. Онколози се опасяват, че така още ще се забави преминаването към новия начин за изписване.

"От нас се изисква да попълваме формуляри, в които посочваме кода, медикамента и цената", обясни д-р Томова. На практика това не става, а специализираните лечебни заведения карат от началото на 2012 г. на резерви. Запасите ни се топят и в момента доста позиции не са налични в аптеките, твърдят пловдивски онколози.

Всеки директор действал според конкретния случай. Болничните аптеки се снабдяват след консултации с юристите. Понякога сме на ръба на закона, когато трябва да спасяваме човешки живот, обясни управителят на пловдивския онкоцентър д-р Калин Калинов.

Само през януари в трите химиотерапевтични отделения на бившия диспансер са лекувани над 1200 пациенти. За миналата година техният брой е близо 13 000.

Водещи новини

Още новини