НЗОК поема частично лечението на болестта на Алцхаймер

share

Националната здравноосигурителна каса ще заплаща напълно или частично лекарства за лечение на болестта на Алцхаймер, съобщиха от пресслужбата на НЗОК.

Заплащането ще стане възможно след промяна на Наредба 38 на Министерството на здравеопазването, която се очаква да бъде направена към края на месеца, уточниха от МЗ. След промяната в наредбата, медикаментите ще бъдат включени в Позитивния лекарствен списък, за да може НЗОК да ги заплаща.

Комисията за защита от дискриминация е установила, че досегашното невключване на заболяването Алцхаймер и сходните на него заболявания в Списъка на заболяванията по приложението към Наредба 38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично, представлява пряка дискриминация по смисъла на закона по признак „увреждане”.

Въпросът е обсъден на заседание на ръководството на здравното ведомство. Взето е решение да се предприемат всички необходими мерки за допълване на Наредба 38.

Водещи новини

Още новини