Оставете бебето да се храни с пръсти

share

Когато бебето е оставено да яде с пръсти, е по-вероятно да се храни здравословно и да не затлъстее по-късно през живота си, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването е базирано върху въпросник, попълнен от родителите на 155 деца на възраст между 20 месеца и 6 години и половина. 92 бебета били оставени да се хранят сами с пръсти, като поглъщат парченца храни, богати на въглехидрати, докато останалите 63 бебета били хранени с лъжички пюре.

Учените от университета на Нотингам установили, че богатите на въглехидрати храни като хляба и тестените изделия са предпочитани от бебетата, които се хранят сами с пръсти, докато бебетата в другата група харесвали повече захарните продукти.

Учените са на мнение, че въглехидратите вероятно правят бебетата чувствителни към структурата на хранителния продукт, която се губи в случай, че детето е хранено с пюре.

8 бебета в групата, хранена с лъжичка, били с наднормено тегло или затлъстели, срещу 1 бебе в групата на децата, които се хранели сами с пръсти. Тази разлика не може да се обясни с телесното тегло при раждането, теглото на родителите или социалноикономически фактори, отбелязват авторите на изследването. Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".

Водещи новини

Още новини