Студът ще укроти грипа

share

Студът леко ще укроти грипа и ще намали интензитета на епидемията, съобщи д-р Ангел Кунчев, епидемиолог в здравното министерство.

Това не значи, че вирусът мре от ниските температури, просто контактите между хората ще се ограничат, което ще блокира разпространението, уточни той.

Грипният вирус по принцип не се поддавал на климатични промени, това важало за други инфекции. В момента обаче циркулирал само грип, пише "24 часа".

34 училища вече са затворени заради грипа - 12 в област Пазарджик и 22 - в Софийска област, съобщиха от Министерството на образованието.

В понеделник епидемия ще бъде обявена в цялата област София, тъй като критичният брой заболели е преминат не само в Ихтиман, Самоков и Долна баня, а и в останалите части, каза д-р Кунчев.

Продължава епидемията в областите Пазарджик, Стара Загора и Монтана. Преустановени са всички планови операции, както и свижданията на пациенти в болниците. Забранени са женските и детските консултации и имунизациите.

Добре е при най-леките признаци на болестта човек да си остане вкъщи, съветва д-р Кунчев. Самолечението с антибиотици било абсолютно противопоказно, тъй като грипният вирус не се влияел от тях.

Водещи новини

Още новини