От 2012 г. пълна забрана за тютюнопушене

Булфото
share

От 1 юни 2012 година да се въведе пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ще предложи здравният министър Стефан Константинов. Дотогава режимът за пушене няма да бъде променян.

Това означава, че до следващата година няма да се забрани пушенето в заведения с площ под 50 кв.м. В момента в тези търговски обекти решението дали да се пуши или не се взима от собственика.

В Световния ден без тютюнев дим от министерството обявиха, че започват проверки за пушене в лечебните заведения от медицинския персонал или бременните жени. Според министъра трябва да се забрани пушенето в дворовете на болниците, но това трябвало да стане със заповед на съответния директор.

В продължение на 3 месеца инспекторите на Министерство на здравеопазването ще проверяват дали в болниците се пуши, обясни здравният министър доктор Стефан Константинов: „Глобите са от 500 лв. до 10 000 лв. за болница, а за пациенти, които пушат на места, където е забранено, глобата е от 50 лв. до 300 лв. Първо ще бъде глобена болницата за това, че пуши, а след това директорът пък да си глоби съответния нарушител. Един директор има начини как да въздейства финансово върху подчинените си".

Статистиката сочи, че около 60% от бременните жени в България пушат. Редица изследвания показват, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо непушачките.

Жените, които пушат, са с 30-40% по-застрашени от аборт през първите 3 месеца на бременността, като стойностите варират в зависимост от изпушените цигари. Рискът от извънматочна бременност е почти два пъти по-висок при пушачките.

Според изследване на шведски учени пушенето е причинило 5% от всички случаи на недоносване. Един от най-големите изследователски проекти, занимаващи се с алергиите, показва, че ако майката пуши през бременността, рискът бебето да развие астма е с около 60% по-висок.

Водещи новини

Още новини