Стойностите на някои клинични пътеки ще бъдат променени, обяви Москов

Булфото Архив
share

Вероятно ще бъдат променени стойностите на някои клинични пътеки. Към момента са обсъдени около 100. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов след срещата с представители на работодателски и синдикални организации, с които подписаха Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

Той посочи, че ще бъдат променени цените на някои от тях, ако е необходимо. По думите му тогава ще стане ясно дали има недофинансиране на дейностите. "Това е стъпка за реално остойностяване на труда на медицинския персонал", каза още министър Москов и добави, че 30 на сто от стойностите на някои клинични пътеки "отиват за лечение на пациента, а останалите 70 на сто - неясно къде".

Москов посочи, че към момента не се наблюдава никъде повече от 30 на сто от стойността на клиничната пътека разход за лечение на пациент. Останалите пари, които влизат в болницата, видимо и на светло трябва да бъдат разпределени като възнаграждение на работещите, добави той.

Бюджетът на НЗОК се движи с относителна стабилност, посочи още министър Москов. Той увери, че няма забавяне в разглеждането на протоколите за лечение на болни от хепатит С с нова терапия. По думите му НЗОК прецизира критериите за лечение, защото то е скъпо.

Водещи новини

Още новини