Стефан Константинов: Глобите няма да върнат пациента

Булфото
share

Причината за смъртта на последната родилка вече е ясна, жената е имала астма, проблеми с наднорменото тегло. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

"Не е правилно да я върнат, могли са да оценят състоянието й много по-добре, ако я бяха оставили в болниците за повече време. Няма да си играем на съд тук, защото нещата не са еднозначни. Целта ни е да намалим смъртността на родилки на 3-4 на 100 000 раждания. Ако всичко е наред до края на годината, с тези 7 смътни случая ще е 10 на 100 000, защото ражданията годишно у нас са около 70 000.

Виждате, че всеки случай се обявява в медиите, назначава се проверка. Работа на съдебната система е да назначи наказание, не на обществото. На никого не е цел да прикрива лекарските грешки", категоричен е здравният министър.

Министърът даде пример с анестезиолог, който в ситуация на паника може да сгреши и да интубира пациент в хранопровода и с това да причини смъртта му.

Глоби от няколко хиляди лева няма да върнат пациента, но ще покажат, че това не е правилно, че има грешка и ще накара болниците да се замислят, каза д-р Константинов.

Мястото на пациентски организации е при обществото, не при специалистите. Така коментира Стефан Константинов предложението на пациентски организации да се назначи независим орган, който да следи работата. 6 500 000 са здравно осигурените у нас. Половин процент са неосигурените пациенти, които посещават големите болници и около 3% - които посещават малките болници в старната. Частните болници не се посещават от здравнонеосигурени, каза здравният министър.

От 1 юни 2012 година ще бъде наложена пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места в България, обяви д-р Константинов.

Водещи новини

Още новини