Глобяват най-добрия семеен лекар за прегледи в неработно време

share

С 1000 лева е била наказана семейната лекарка от Разград д-р Селиме Карагьозова, която взе приза "Семеен лекар на 2015 година". Причината НЗОК да я санкционира е фактът, че тя е приемала пациенти в събота, съобщава „24 часа”.

Практиката й обхваща 8400 души и затова била принудена да преглежда в извънработно време. Самите хора обяснили на проверяващите, че са се записали в почивен ден, защото им е по-удобно. Д-р Карагьозова е обжалвала глобата в съда и е спечелила делото. Освен това тя е оборила пред Темида още 10 акта на Касата. Всичките са за дребни технически грешки.

Санкционирали я с 200 лв., тъй като не е коригирала в документацията си своевременно номера на сменена рецептурна книжка. Друга глоба пък била за изписани лекарства с два дни по-рано.

Д-р Карагьозова е джипито, спечелило най-много дела срещу касата. Инспекторите се страхуват да ходят при нея, за да не ги разкарва после по съдилищата, коментира председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров. Според докторката от Разград проверките от здравната каса са съпроводени с постоянно унижение.

„В бюджета на тази институция фигурира перо "глоби". Като дойде човек оттам, ти казва в прав текст, че трябва да те санкционира, защото си има лимит", обяснява д-р Карагьозова. Според нея колегите й в страната също са глобявани за несъществени нарушения - най-често за липсващи бележки в чакалнята. По думите й административният натиск затормозява дейността на семейните лекари и пречи на обслужването на болните.

Другият проблем в Разградско е, че регионалната здравна каса там не изплаща парите за неблагоприятен район, които са заложени в бюджета на НЗОК. Сумата е от 200 до 500 лева в зависимост от отдалечеността на населеното място от областния център. Тъй като не получават средствата, много от джипитата са пренесли кабинетите си от селата в града.

Водещи новини

Още новини