Специално устройство отпушва вените

share

Устройството отстранява както пресни запушвания, така и стари, които от години създават проблеми на болния. Това обясни проф. Тодор Захариев, шеф на Клиниката по съдова хирургия и ангеология в университетска болница "Св. Екатерина" и председател на Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, пише "Стандарт.

Предимството е, че при тази интервенция не се прави разрез, както при класическата операция за отпушване на проблемния съд. Водачът се вкарва през бедрената артерия. Манипулацията прилича на тези при извършване на коронарография, поставяне на балон или стент. Движението на водача става под рентгенов контрол.

Ако успее да премине 10-15 см след запушването, значи пациентът е подходящ за модерната интервенция, обясни специалистът. В този случай се пуска в действие катетърът с металната спирала.

"Чувствам се много добре, не усещам затруднение при движението", сподели 49-годишният Любомир Герасимов, който първи бе опериран по новия метод. Вчера, на втория ден след операцията, той правеше тегели в коридора на клиниката.

"През последния месец не можех да мръдна левия си крак след стотина крачки, сега съм като възроден", не скриваше радостта си столичанинът. Оказало се, че има старо запушване на кръвоносен съд, което напоследък се "бетонирало" и това дало знак за проблема. Натрупаната плака била отстранена за около час. С леки постъпателни движения медицинският "свредел" успял да отстрани запушването за около 5 минути

При по-големи запушвания отстраняването на тапата може да отнеме 15-20 минути, изтъква проф. Захариев. На пациента се поставя упойка, но е в съзнание по време на щадящата интервенция. И може не само да разговаря с операторите, но и да чува нежната музика, която звучи в операционната зала. Пускаме класици, най-често Моцарт, но също и хубави джаз парчета, обясни проф. Захариев. Той е горд, че е обучил 10 млади хирурзи между 28 и 32-годишна възраст, които са способни да извършат сами всички стъпки от диагностиката през класическата или модерната интервенция до последващото лечение.
Новият метод съкращава болничния престой и пациентът може да се върне след седмица на работа изтъква проф. Захариев. За да не се получат нови запушвания, лекуващият лекар изписва подходящи лекарства.

Клиничните пътеки за запушени съдове на крайниците варират от 1800 лв. до 3000 лв., обясни проф. Захариев. Медицинският "свредел", който се използва еднократно, струва колкото най-скъпата пътека, подчертава съдовият виртуоз.

Здравната каса плаща операциите, но не покрива скъпия консуматив. Направените разходи, които надхвърлят цената на клиничната пътека, ще бъдат за сметка на "Св. Екатерина". Засега болницата не може да си позволи да прилага широко щадящите интервенции. Трябва да се помисли кой да покрива скъпия консуматив, за да можем да оперираме пациентите с помощта на безкръвния метод, смята проф. Захариев.

Водещи новини

Още новини