Лекари масово крият доходи, не дават касови бележки

share

Джипита масово укриват доходи, като не издават касови бележки за потребителската такса, която прибират от пациентите.

Това установи проверка на „Монитор” в поликлиники в най-големите жилищни комплекси в столицата ­ „Люлин” и „Младост”. Екипът на вестника пресрещна на излизане от различни кабинети 19 пациенти, платили на джипито си по 2,70 лв. за прегледа, като нито един от тях не беше получил бележка. Всички обаче признаха, че сами не са искали фискалния си бон за платената сума. „Те не дават касови бележки”, изненада се от въпроса Стефка Атанасова от „Младост-3“.

Личните лекари и стоматолозите са задължени да издават фискален бон за потребителската такса по Закона за облагане доходите на физическите лица, тъй като се водят към свободните професии.

„Правили сме стотици проверки на джипитата. При тях са констатирани такива нарушения”, коментираха пред „Монитор” от Националната агенция по приходите. От там уточниха, че не е задължително във всеки кабинет да има касов апарат, когато става въпрос за медицински центрове или поликлиники, които са юридически лица. Тогава фискалната машинка е на регистратурата и от там трябва да минават всички плащания.

Ако това не се случва и данъчните го констатират, глобата е до 3000 лева. При повторно нарушение тя скача до 10 000 лв., а може да се стигне и до затваряне на медицинския център или поликлиниката. При положение че потребителската такса се плаща в кабинета на личния лекар обаче, той трябва да издава касови бележки. В противен случай укрива доходи и така нарушава данъчното законодателство, разясниха от НАП.

От НЗОК пък уточниха, че те не са задължени да следят личните лекари дали издават касови бележки или не, тъй като тази дейност се регламентира в данъчните закони. Те обаче биха могли да сътрудничат на НАП в обща проверка. От касата могат да им предоставят информация за това колко пациенти са минали на преглед през кабинета на даден личен лекар. Така данъчните ще могат да засекат броя издадени касови бележки с реалния поток от пациенти. От здравната каса уточниха, че те заплащат на джипитата месечна такса за броя на вписаните в листите им хора, без значение дали те ходят на преглед или не.

Въпреки че не издават фискални бонове, пред кабинетите на джипитата в столичните поликлиники услужливо са залепени ценоразписи с тарифите за прегледи за здравноосигурени и неосигурени.

„Само ни вземат парите, а насреща нищо! С часове чакаме пред кабинетите, а докторите или изобщо ги няма, или си пият вътре кафето, без да ги интересува дали имат пациенти или не”, разпали се Любомир Стоицов, докато вчера сутринта чакаше за преглед в ДКЦ-12 в „Люлин”. „На влизане и на излизане даваме по 3 лв., а почти никакво внимание не ни обръщат, най-много кръвното да ми премерят”, намеси се и възрастна жена, която не сменяла джипито си, защото „всички са еднакви”.

Водещи новини

Още новини