Ебола в София? (обновена+видео)

Getty Images/Guliver
share

Мъж със съмнения за ебола е приет в столична болница, научи Novini.bg.  Източникът ни съобщи, че в късния следобед днес достъпът до болницата е бил блокиран. Свързахме с лечебното заведение, откъдето заявиха, че болницата функционира нормално. Междувременно стана ясно, че пациентът е транспортиран във Военномедицинска академия.

От здравното министерство излязоха с официално съобщение, което можете да видите ТУК

Днес мъжът е завел майка си в болница, а на съседното легло имало мъж, около когото лекарите се суетят. Изследванията му били лоши, а в болницата се говорело, че има симптоми като при ебола. Имал треска, не се хранил от 20 дни, съобщава Нова телевизия.

Взети са проби на кръв и секрети, които ще бъдат изпратени тази вечер в една от лицензираните лаборатории – Германия, Великобритания, и Института по тропически болести в Марсилия, Франция. Като се очаква до 24 часа да се получи отговор дали действително става дума за ебола.

По-късно стана ясно, че шестима контактни с лекувания със съмнения за ебола българин във ВМА са поставени за наблюдение в болница „Токуда”, съобщи „Фокус”, позовавайки се на източници от двете болници.

Припомняме, че според последните данни на Световната здравна организация броят на починалите от тропическата треска вече възлиза на 5420, а на заразените – 15 145. Голямата част от жертвите са именно в Западна Африка, но починали има и в Испания и САЩ. Най-много са жертвите на болестта в Либерия и Сиера Леоне - съответно 2964 и 1250.

Водещи новини

Още новини