Таня Андреева: 50% от болниците са пред фалит

share

Няма идеален модел за здравна система в Европейския съюз, каза министърът на здравеопазването на Таня Андреева по ТВ7.

Министърът подчерта, че проблемът с финансирането е повсеместен в 28-те, както и въпросът промяна на статута на болниците също е наложен. Според нея болниците трябвам да бъдат задължително акредитиране, защото сега този процес е пожелателен. "В момента няма критерии за качеството на обслужването в здравните заведения. Всяка болница трябва да работи по всички клинични пътеки", заяви Андреева.

"Половината от болниците са на ръба на фалита и част от тези заведения ще трябва да затворят врати", допълни министърът. В същото време тя подчерта, че държавата трябва да гарантира използването парите от здравните вноски.

Андреева допълни, че вероятно ще се наложи и намаляване на легловата база на някои болници. Тя посочи пример как в селище със 100 деца има педиатрично отделение с 200 легла.

Относно заминаването на български лекари Андреева посочи, че българските медици в ЕС запълват липсата на специалисти, защото лекарите от Германия отиват да работят в други държави. Според нея в България могат да се внесат медицински лица от Русия и или Украйна. Това обаче по нейните думи е трудно защото тези държави не са членки на ЕС.

Всяко общество трябва да защитава лекарите и учителите си, завърши участието си в предаването Андреева.
 

Водещи новини

Още новини