БЛС: За пореден път се окаля българския лекар

share

Тълкуванията, които прави НЗОК за това кога и как някой трябва да се лекува, не са работа на касата. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов на пресконференция, на която БЛС изказа позицията си след изнесените от НЗОК данни от проверките на изпълнителите на медицинска помощ.

Никъде другаде в Европа няма такъв стандарт като у нас – брой на дни, които пациентът трябва да лежи в болницата, посочи той.

Огромно престъпление, извършили лекарите – пуснали онкоболни да си отидат за Великден. Това явно е огромно престъпление, те трябва да лежат с белезници – това прозвуча, заяви д-р Райчинов.

Напълно разбираемо е възмущението на онколозите. Всичко това се прави с една цел -да се покаже една свръхативност на касата, за която цел избраха, обаче, най-светлия християнски празник. Това е обидно за нас лекарите в България. За пореден път се окаля българския лекар, посочи председателят на БЛС.

Той припомни, че българските лекари са едни от най-ниско платените. Неспособността на институциите да се справи с проблемите се стоварва на главата на лекарите. Поискахме срещи и с министър на здравеопазването за търсене на решението на организационните и финансовите проблеми. Но до момента няма нито среща, нито решение на проблемите, посочи Райчинов.

Ние самите ще санкционираме лекари които не си вършат работата или фалшифицират данни, заяви председателят на БЛС. Касата ефективен контрол не е в състояние да прави. Това се доказа за пореден път., посочи Райчинов. Обикновено, когато се срещаме с колеги от Европа първият въпрос е - колко лекари може да ни дадете.

Който и лекар нарушава правилата, последният, който ще застане да го защитава е БСЛ, но да се говори общо за лекари и болници, това за нас е неприемливо, каза Райчинов.

Няма да приемем такъв стил и метод на работа, каза той по повод на проверката на НЗОК по Великденските празници.

Водещи новини

Още новини