Трансплантирани пациенти излизат на протест (видео)

Булфото
share

Трансплантирани пациенти ще излязат на протест пред сградата на Здравното министерство в столицата, за да поискат освобождаването на д-р Таня Андреева от поста ресорен министър, предаде "Дарик".

Причината е твърдение от страна на министъра, според което на пациентите с присаден орган не се налага да доплащат за лекарствата си. От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания обаче твърдят, че към днешна дата медикаментите, които задължително трябва да пият трансплантираните, струват на пациентите между 100 и 200 лева на месец.

Според протестиращите здравният министър си позволява да лъже обществото, заради което трябва да понесе своята отговорност. От пациентската организация са категорични, че ще сезират премиера Пламен Орешарски и ще поискат „освобождаване на министър Таня Андреева от поста министър на здравеопазването".

Секретарят на асоциацията Иван Димитров обясни, че НЗОК плаща най-евтиното лекарство и пациентите трябва да доплащат: „България прави години наред това престъпление. Прави възможно някой да си лобира за неговите медикаменти без да го интересува дали те са ефикасни и ефективни за българските пациенти. В момента, в който свалят цената, държавата решава, че ще плаща най-евтиното, без да се съобразява с мнението на специалистите, че това не трябва да се случва по този начин. То става административно заменяне, лекарят не го сменя лекарството - лекарят казва кои лекарства да пиеш. Касата плаща най-евтиното лекарство и трансплантираният пациент трябва да доплати около 200 лева, което няма как да се случи".



 

Водещи новини

Още новини