НЗОК иска 150 млн. лева заради дефицит в болничната помощ

share

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поиска от министъра на здравеопазването да се актуализира бюджетът на НЗОК за тази година със 150 млн.лв., съобщиха от пресслужбата на НЗОК след заседанието на Надзорния съвет. Нуждата от прекрояване на финансите на касата идва от дефицита в средствата за болнична медицинска помощ и медицински изделия за 2013 г., пише "Стандарт".

Надзорният съвет е решил заради очертаващия се недостиг в частта за болничната медицинска помощ, касата да плати на лечебните заведение 80 на сто от направените за септември разходи. Разходите на болниците ще бъдат разглеждани всеки месец до края на годината от Надзорния съвет и ще бъдат компенсирани в зависимост от финансовите възможности на институцията.

По-рано днес частните болници алармираха, че НЗОК ги предупреждава, че ще изплати дейността им едва на 30-40%. Националната здравноосигурителна каса е изпратила писма до частните болници, с които ги предупреждава, че ще изплати дейността им едва на 30-40%.

Водещи новини

Още новини