Таня Андреева: Ще мотивираме хората без осигуровки да плащат

share

Най-спешна е спешна помощ, каза здравният министър Таня Андреева по ТВ 7.

Там има много проблеми и хората, които вършат много тежка работа и техните заплати трябва да се повишат. Ще говоря с министъра на финансите Петър Чобанов и премиера Пламен Орешарски за това. Ще започнем със здравната карта, основната ни грижа ще бъдат болниците в малките населени места, ще се опитаме да възстановим болницата в Девин. Всички болници, частни и на бюджетна издръжка, ще работят на едни и същи условия. Частните болници ще трябва да имат спешна помощ. На въпроса на Емил Кошлуков защо досега това не е така, тя не можа отговори.

За лекарствата Андреева спомена за предвидени на разговори с представители на компаниите, пациентски организации и специалисти.

Андреева също посочи, че ще мотива здравнонеосигурените ще бъдат мотивирани да си плащат здравните вноски. Тя обаче не предвижда да бъдат въвеждани наказания. Относно циганите без осигуровки в момента този проблем се обсъжда. 

За монопола на НЗОК Андреева заяви: Това е проблем на законодателната власт.  Но трябва да се върне контролът върху касата.

Реформата в здравеопазването не се прави с един мандат, това е процес, който се прави с години и може да се консултираме с опозицията и извънпарламентарните партии.

Водещи новини

Още новини