Българинът не ходил на профилактични прегледи

Булфото
share

Това показва справка на здравната каса за първите пет месеца, изготвена по искане на “Труд”, пише изданието.

Глобата за неявяване при джипито е между 50 и 150 лв., но въпреки многократните заплахи Министерството на здравеопазването не налага санкции.

Затова едва 1,6 милиона българи са се прегледали профилактично при лекаря си към 31 май т. г.

Статистиката скоро няма да се промени, защото е истинско изпитание да пребориш опашката пред кабинета на джипито, да си вземеш направление и да отметнеш задължителните изследвания. Лекарите са категорични, че трябва да се предприемат сериозни мерки, тъй като 25% от българите имат хронични заболявания. Ако се ходи редовно на профилактични прегледи, много от тях може да се предотвратят.

На 22 януари м. г. личните доктори поискаха всеки здравноосигурен гражданин да получи по 1 ден допълнителен отпуск, за да може през него да посети джипито си и да отметне профилактиката. Аргументът на общопрактикуващите лекари бе, че те не са “пъдари, та с бухалки да гонят хората за профилактика и да ги вкарват по кабинетите”. Предложението им обаче не бе прието от тогавашния здравен министър д-р Божидар Нанев, а след това бе забравено от здравното министерство.

Експерти напомниха, че в момента Законът за здравното осигуряване предвижда всеки българин, който пропусне задължителния профилактичен преглед през настоящата година, през следващата да загуби здравноосигурителните си права за един месец. Това означава, че ако през тези 30 дни се разболеем, то всичките прегледи и лечение в болница ще плащаме от джоба си, защото джипито няма да ни дава направления.

Статистиката, че не ходим на профилактика, е тревожна, защото народът е много болен - сърце и хронични заболявания (като диабет) мъчат 25% от населението. Въпреки това масово нашенецът чука на лекарския кабинет чак когато го заболи. Виновна е и ниската здравна култура, която включва страх от истината за болестта и незнанието, че колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за излекуване. И толкова по-евтина е терапията.

Водещи новини

Още новини