БЛС: НЗОК провежда наказателни акции

share

Години наред лечебните заведения искаха да бъдат премахнати така наречените лимити. Ние направихме това и въведохме прогнозни стойности. Има едно голямо неразбиране на новата методика. Ние се опитваме да го обясним това от август миналата година, но от БЛС не искат да ни разберат.

Това заяви в студиото на БНТ 1 Пламен Цеков, шеф на НЗОК. От това колко пациенти ще лекуват болниците, ще се определя бюджета им. Аз съм оптимист. В случая, от БЛС дори не дават шанс на тази нова методика да се реализира. Ние сме го обсъждали това в продължение на 6 месеца, категоричен беше Цеков. Миналата година получихме изключително много сигнали от различни болници. В края на 2012 година всички си получиха парите. Мненията се формират на базата на познанието. Надзорният съвет на касата е съставен от 9 души и всички ние сме обмислили новите методики, обясни той. Имаме ресурсите да изплатим всички средства на болници и фамилни лекари до 28 февруари. НЗОК е финансова стабилна. Няма основание болниците да връщат пациенти. От БЛС искат да управляват касата. Това е основният проблем, завърши Цеков.

Негов опонент беше д-р Юлиан Йорданов, зам-председател на БЛС. Той каза, че лекарите са на мнение, че новата методика ще фалира болниците. Ние водим преговори с НЗОК още от миналата година, но без никакъв резултат. Именно заради това не подписахме национални рамков договор. Много болници са в паника, а тук някои хора си слагат розовите очила. Д-р Йорданов изброи редица общински болници, които вече са подали сигнали до НЗОК и се притесняват за своите бюджети. Каста извършва наказателни акции към всички болници и лекари, които не са подписали рамковия договор. Когато една болница има за един месец петима болни от херния, тя не може да прегледа шести човек, заради лимитите. Когато започнат да привършват лимитите всички болници трябва да подават молби за нови. Какво ще прави касата, когато получи 60-70 хиляди молби? Тя няма как да се справи чисто физически. Ние искаме оставката на Пламен Цеков. Протестите ще продължат, завърши Йорданов.

Водещи новини

Още новини