Бракът намалява риска от инфаркт както за мъжете, така и жените, показва ново проучване, направено във Финландия. Оказва се, че ако сте надянали халката по една или друга причина, е по-малко да получите сърдечен удар, пише "Стандарт".
Подобни резултати са получени след мащабно проучване в САЩ. Според него в по-застрашената група попадат хората, които са необвързани или живеят сами. Според финландското изследване неженените господа са с между 58 и 66% по-застрашени от инфаркт, при жените процентът е около 65. Учените все още не са установили защо това е така, но се предполага, че причината е загрижеността на партньорите един за друг. Най-често те се грижат половинката им да се храни правилно, да си пие редовно хапчетата и да ходи на лекар. И докато се чудите дали да наденете халката, за да избягате от инфаркта, ето няколко храни, които пазят сърцето.
На зелено!
Минете на зелено! Пресните билки вършат чудеса за сърцето, твърдят учените. Розмаринът, чубрицата и босилекът са сред най-полезните зеленини, от които не трябва да пестите.
Чаша здраве
Открай време се знае, че чаша червено вино дневно пази сърцето. Червеното злато съдържа ресвератрол и катечин, антиоксидант, които защитават стените на артериите. Освен това алкохолът подпомага производството на HDL, по-познат като добрия холестерол. Не започвайте подобен „режим” обаче без да сте се посъветвали с лекуващия лекар.
Омега-3
Омега-3 мастните киселини намаляват риска от ритъмни нарушения и понижават кръвното, категорични са финските изследовател. Най-лесният начин да снабдите тялото си с омега-3 е да похапвате сьомга и други мазни риби. Най-здравословният начин да се приготви тази риба е с пресни билки (розмаринът е особено подходящ) и във фолио. 2 пъти в седмицата с подобна гозба в менюто, инфарктът ще стои настрани.
Щипка Гърция
Зехтинът екстра върджин е богат на шепа антиоксиданти, които са важни за здравето на сърцето. Полифенолите, които всъщност са мононенаситени мастни киселини играят важна роля в поддържането на холестерола в нормални рамки и защитаван кръвоносните съдове.
С дъх на пролет
До пролетта остава само месец, а с нея ще дойдат и любимите на всички череши. Малките червени плодове са пълни с антоцианини, които са особено важни за кръвоносните съдове. Пресни, на сок или консервирани, под каквато и форма да приемате черешите, няма да сгрешите.