С над 32% са повишени заплатите в кръвните центрове (снимки)

Булфото
share

До края на февруари във варненската университетска болница "Св.Марина" ще заработи първият в страната циклотрон, съобщи днес в крайморския град министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. По думите й през предстоящата седмица ще бъде издаден акт 16 за съоръжението, което е изцяло в помощ за онкоболните. Тестовете за работата му вече текат. Предстои циклотронът да получи и лиценз от Агенцията по ядрено регулиране.

Проблемите със зареждането на лекарства за онкоболните вече са решени, посочи Атанасова. По думите й от липсващите на пазара два медикамента единият вече е зареден, а до края на другата седмица и другото лекарство ще бъде в наличност. Министърът подчерта, че осигуряването на медикаментите е ангажимент на ръководствата на лечебните заведения, а не на министерството. Атанасова коментира още, че проблемът със заплатите на медиците от кръвните центрове вече е разрешен. Според нея общо повишението им е с над 32 процента и е валидно от 1 ноември 2012 година.

Министър Атанасова и премиерът Бойко Борисов откриха новото отделение по гастроентерология в МБАЛ "Св.Анна" във Варна. За ремонт на помещенията болницата е вложила 86 хиляди лева. За апаратура са похарчени 240 хиляди лева. Отделението е снабдено и с най-модерна видеоендоскопска система за лечение на пациентите.

При откриването на отделението министър Атанасова съобщи, че през тази година министерството ще осигури 1 милион лева, с които за "Св.Анна" ще бъде купен ядрено-магнитен резонанс. Депутатът от ГЕРБ Красимир Петров допълни, че през последните 3 години състоянието на лечебното заведение непрекъснато се подобрява. Само през последната година са вложени около 1,5 милиона лева за апаратура и са ремонтирани 4 отделения. Той допълни, че освен парите за ядрено-магнитния резонанс, министерството ще отпусне 250 хиляди лева за основен ремонт на една от клиниките.

Водещи новини

Още новини